


Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Prečo nápoje zo sklenenej fľaše chutia lepšie ako z plastovej
Pred pár rokmi som plastovú fľašku vymenila za sklenenú z dôvodu, že voda z plastovej fľaše mi nechutila a zvláštne zapáchala. Možno ste si to aj vy všimli, že nápoj z plastovej fľašky nechutí tak lahodne ako napríklad z pohára, džbánu alebo sklenenej fľašky.
Nedávno tento jav vysvetlila známa biochemička Sára Risch. Podľa Sáry, nápoj v plastovom obale alebo v hliníkovej plechovke reaguje s polymérmi, ktoré plechovka a plastová fľaša obsahuje. Polyméry sú malé molekuly naviazané na seba a tým vytvárajú plastový obal. Samotný nápoj v tomto obale reaguje s polymérmi, tie sa následne dostávajú do nápoja a tak polyméry môžu meniť chuť a vôňu nápoja. Nehovoriac o tom, že samotné polyméry môžu byť z dlhodobého hľadiska pre naše zdravie rizikom.
Podľa biochemičky je sklo najvhodnejším materiálom na uskladnenie nápojov alebo jedla, lebo sklo je jediná látka, ktorá nereaguje s nápojmi a jedlom a nemení ich zloženie. To je jeden z ďalších dôvodov, prečo dávam svojim deťom nápoje a jedlo do skla. Nápoj v skle nemení svoju chuť a kvalitu ani v teplejšom počasí a nepúšťa do skla škodlivé látky ako polyméry, ftaláty a iné škodliviny.
Že vraj aj komerčné sladené nápoje chutia inak z plastovej fľašky a inak zo skla aj napriek tomu, že majú rovnaké zloženie. Ak si kúpite rovnaký nápoj v skle a plaste, ten v skle sa vám môže zdať čerstvejší, chutnejší a bublinky v ňom vydržia dlhšie. To s bublinkami je opäť len chemická reakcia o ktorej budem písať v inom článku.
zdroj: www.mirror.co.uk